Overview

Premis completed a fitout at the Faculty of Engineering, Architecture and Information Technology to house the student and academic administration office.  The fitout is located on Level 2 of the Hawken Engineering Building at the University of Queensland St Lucia campus.  

The Premis team worked in collaboration with Hassell Architects on the project which included an Optima glazing system that features glass pivot doors with minimal aluminium framing to create an aesthetically pleasing look.    The joinery throughout is faced with primarily white-washed American Oak timber veneer with contrasting black laminate.

The client was looking to update their existing workplace to align with their vision of improving their offer to all students within the engineering faculty.  The design brief for Hassell Architects comprised two parts :  1. accommodate 14 people within the Hawken Engineering Building, with provision for a two person reception separate from the main workplace, two enclosed offices, workplace with full electronic sit to stand desks for 12 people, individual staff lockers, utility space and a staff breakout area; and 2. create a strong visual presence within the Hawken Engineering Building to enable students to easily identify and engage with the faculty.

The main design challenge was to create a visually rich transparent environment to engage with the student body whilst maintaining a high level of acoustic and visual privacy for the staff.   A full height glazed facade allowed the students views into the space while oversize entry graphics created the visual impact the faculty was looking for.

The project featured exposed elements of the base building structure and the M&E services to enhance the visual richness of the space while paying respect to the surrounding architecture.  A bespoke screening system incorporating planting, display shelves and moveable acoustic panels was also developed. The screening provides a barrier between the reception, offices and workplace that could be adapted to suit the faculties specific needs of acoustic and visual separation whilst still remaining transparent.