Client : The Grosvenor Body Corporate

The Grosvenor Apartments Lobby and Façade Refurbishment

Project : Lobby and Façade Refurbishment
Design : MJ Interiors

Premis was first engaged by the client to refurbish the ground floor entry foyer and Levels 5 – 26 lift lobbies at the Grosvenor Apartments. On completion Premis was then engaged to complete the refurbishment of the over-street awning and façade on the Margaret street entrance, and the driveway and loading dock areas.

Lobby Refurbishment 

The ground floor lobby refurbishment saw the area stripped back to bare concrete to create a blank canvas. This included removing the raised stage seating area at the rear of the lobby. The raised stage was shown on the original drawings to be a hollow timber structure, but on demolition revealed itself to be one metre thick solid concrete. The removal of such a huge mass of concrete in a confined space, presented an unexpected challenge. Specialist equipment was brought it to cut and remove the concrete to ensure the program was not impacted and cause minimum disruption to the residents. 

Dated wall panelling was removed and replaced with bespoke upholstered wall panels and Belgian linen wallpaper. 

A new ceiling finished in venetian plaster with a feature pendant light was suspended over the old coffered ceiling. Full height columns were created to enhance the double height ceilings in the entrance and the existing round column was squared up and wall lights installed. 

Large ceramic floor tiles were laid throughout the lobby with a rug inlay to the waiting area. 

Premis also completed the installation of a new air-conditioning unit to provide air cooling to the lobby for the first time. The team worked with the client to find the best location for the air handling unit, eventually installing directly above the lobby in the carpark. Penetration through the concrete slab was required to allow ducting to come through above the lobby ceiling.  

Lift lobbies on levels 5 to 26 were also upgraded with new carpets, repainted skirtings and new light fittings, creating a refreshed modern look.

Due to the site being a live environment with residents coming and going all day every day, safe access processes were maintained at all times and clear signage and instructions posted.

Throughout project delivery consistent communication was key to minimising disruption to existing residents. The Premis team worked with the on-site building manager to ensure the residents were kept informed of the project timeline and installations that would potentially restrict access. The works were completed floor by floor to reduce disruptions.

Façade Works and Office Upgrade

The existing façade, awning, driveway and delivery bay/parking areas on Margaret St, plus a small office were in poor condition and in desperate need of upgrading.

The entire awning was painted, relined and re-roofed, damaged sections and light fittings on the existing soffit were removed and repaired, new box gutter overflows were installed to each end of a new box gutter, timber look aluminium battens were installed to underside of awning, and timber framing inside the awning to support the new battens.

In the office entry the flooring was replaced with ceramic floor tiles, the walls and ceiling painted, new sensor-controlled lights fitted, and artwork was installed inside the entry. 

In the delivery bay and parking area timber look aluminium battens were also used to create a tidy storage area for gas bottles and beer kegs, for the Port Office Hotel, and to conceal existing fire services cupboards. The driveway entry area and loading dock walls were all repainted and the existing flooring was repaired and treated with an epoxy paint.

As works progressed the team were also contracted to replace the existing footpath. The tiles were removed and replaced with a feature coloured concrete in line with Brisbane City Council standards.

The works involved careful planning and preparation to ensure safe access to pedestrians throughout the works. Traffic management coordination and control was in place to provide pedestrians with a safe walkway including ramps to allow for wheelchair access if required.

The office on Margaret St required access throughout the works. The team worked with the tenant to ensure access was available when required.

Let's have a chat

LET'S START