Client : eHealth Queensland

Level 9, 100 Wickham Street

Project : Office Fit-out
Design : Vabasis

Located in Fortitude Valley in Brisbane, eHealth Queensland enables the delivery of health services to the community, and supports the information technology needs of the state’s Hospital and Health Services and the Department of Health.

Premis was engaged to deliver a 1000m2 office fit-out with the goal being to brighten and modernise the existing facilities. The client also needed to address compliance issues around PWD amenities, in order to accommodate people with physical disabilities.

 

Scope of work

The focus of the eHealth fit-out was on ergonomics, end-user comfort and flexible work practices. The project included the build of an internal boardroom, ‘breakout’ areas, staff lockers, new PWD amenities and a reception seating area. The new staff offices also needed to incorporate ‘sit to stand’ desks and fully adjustable monitor arms at every workstation.

The refurbishment works included the demolition of the existing flooring, ceilings, fixtures and tenancy partitions. New ceilings and flooring were then installed as well as the construction of new partitions that included acoustic sound-proofing and glazing suites with privacy film.

The new PWD amenities required the installation of new under-slab drainage in the tenancy below. Architectural freestanding timber batten walls were also added to provide separation for multi ‘breakout’ room privacy, while still maintaining the feel of an open plan office. Additionally, all services were upgraded including fire, data cabling, air-conditioning, electrical and power services.

The works required core drilling and installation of new sub-mains cabling from the new switchboard in the tenancy on level 9, down to the main switchboard located in the basement of the building.

 

Key challenges

Strong communication and coordination with all parties were key requirements for the success of this project, as the building needed to remain fully operational throughout the build. This included the installation of a new fit-out working within a ‘live’ environment, as tenancies were occupied above and below.

In terms of the installation of new sub-mains cabling, the Premis team worked closely with the building manager to gain access to the site on weekends so as not to impact day-to-day operations. 

One of the biggest challenges faced during construction was COVID-19. To mitigate risk of any potential transmission, numbers were reduced on site, social distancing protocols were put in place and daily site and site office cleaning was conducted. This also meant that the lead-time for the new switchboard had to be extended, as it could not be delivered until two weeks after practical completion. The Premis team worked with the client to ensure the rest of the project was delivered on time and the setup for the new switchboard was completed to enable a swift installation and commissioning. 

While conducting the works for the new PWD amenities, the team discovered undocumented asbestos underneath the existing vinyl floor tiles. The Premis team engaged a specialist asbestos removal contractor out of hours to eliminate any impact to the project or the surrounding tenancies.

Premis delivered the project on budget and with minimal disruption to building occupants, which was a true testament of the delivery and management team’s expertise working within ‘live’ environments. Our proactive approach to managing and implementing the government’s continually updated COVID-19 requirements also ensured the project timeline stayed on track.

Let's have a chat

LET'S START