Client : Bank of China

Bank of China

Project : Bank Fitout
Design : Incorp

Premis was recently engaged to undertake the fit-out of Bank of China’s new flagship branch in Sunnybank, Queensland. This follows the completion of the newly redeveloped Market Square shopping centre, which now includes an additional 8,000m2 of retail space and over 300 car parking spaces.

The three-floor fit-out encompassed an area of over 700m2 and took 21 weeks to complete. It included the installation of a bank vault, 4000 safe deposit boxes, meeting rooms, offices, banking facilities, boardroom, storage areas, kitchen, staff amenities and custom signage.

 

Scope of work

The Bank of China project involved work across three levels. On the basement level, a bank vault, viewing rooms, safe deposit boxes and storage facilities were installed. Offices, a waiting area, a business banking area, automated teller machines, and banking facilities with three teller stations were installed on the ground level. And on Level 1, meeting rooms, workstations, back-of-house offices, a communications room, a staff kitchen and amenities, a luxurious boardroom, and additional filing and storage facilities were installed.

A key element of the fit-out was the addition of custom joinery in key areas including a feature staircase, which included timber veneer cladding made from Tasmanian oak. Live plants were also added to enhance the aesthetics of the timber joinery.

Custom entrance signage was also designed and installed on Level 1. This involved the Bank of China logo being cut into a porcelain tiled panel with LED strip lighting added to illuminate and emphasise the bank’s branding. 

 

Key challenges

One of the challenges faced by the Premis team was the installation of a four-tonne vault door on the basement level. This involved cutting the existing slab to create an opening large enough for the door to be lowered using a portable gantry. Once installed, the slab was then filled and sealed.

The COVID-19 pandemic continues to present challenges to the building sector. To mitigate risk, numbers were reduced and the site team spread across the three floors. This ensured the number of people working on each floor did not exceed the maximum allowed by government regulations. Social distancing and daily site cleaning was also adhered to.

The team’s expert management of these challenges was also critical given that the site was located within an area where COVID-19 restrictions had been breached and people had been infected. It was therefore necessary to shut down the site for three days while it was deep cleaned, and all those involved undertook mandatory testing. Our mitigation strategies enabled our team to return to a site deemed ‘safe’, and their project management skills ensured there were no delays to the project’s timeline.

Let's have a chat

LET'S START