Client : Brisbane City Council

Ashgrove Library

Project : Library Refurbishment
Design : Brisbane City Council

The original Ashgrove Library, located in the leafy inner city suburb of Ashgrove in Brisbane, first opened its doors on 2 December 1967, with a refurbishment taking place in 2011. In September 2019, Premis Solutions was engaged by the Brisbane City Council as the principal contractor to deliver an exciting new refurbishment. The main goal was to modernise and maximise the library’s spaces to their full potential so that customers of all ages and interests can continue to enjoy the venue.

 

Scope and Challenges

There were a range of structural building alterations involved in the refurbishment of Ashgrove Library, including reconfiguring the library’s floor plan and existing spaces to incorporate a new reading lounge, more comfortable seating and a dedicated children’s library. The existing library floor also stepped down a level, so the existing slab was in-filled to make it all one level.

As part of ensuring a more efficient back-of-house area, a new kitchen fit out and new amenities were installed for the staff. New security and ICT installations were also undertaken, including the installation of the latest RFID technology for easy customer borrowing and returns from the library collection.

The library also received renewed wall finishes, a paint refresh, air-conditioning and new furniture, shelving and a drinking fountain. Feature ceiling panels, bamboo ‘tear drop’ feature lighting and new floor finishes were also installed, with the carpet being sourced from Italy. 

The two meeting rooms were also refurbished, with the meeting room walls replaced to ensure improved sound attenuation.

 

External Refresh

The outside of the library received a number of façade improvements as well including new windows, a building entry refresh with feature tiles and new signage, and a new timber panelled enclosure for the AC equipment. New landscaping was also done, bike racks and additional seating installed and the concrete paths were resurfaced with a decorative finish.

Due to the bush fires affecting NSW and QLD there were some unforeseen impacts to the project’s delivery date. Premis worked closely with the client, informing them of delays and adapted the project’s operational timeline to ensure it was completed in time for the official opening on the 14th of December, 2019.

 

Let's have a chat

LET'S START